FAGSPRÅK - 3 EKSEMPLER



Jeg valgte tre ulike fagspråk. Media, byggfag og fiskeri. Først og fremst kommer det bare hva jeg tenker selv er fagspråk for de ulike gruppene jeg har valgt. Deretter har jeg funnet en tekst til hver og en gruppe, der jeg har tatt en strek under fagordet.


Media: Location, Font, Konnotasjon, Denotasjon, Konvensjon, Assosiere
Byggfag: Montering, Mutter, Tri-Wing
Fiskeri: Fiskekvote, Bifangst, Oppstrøms, Nedstrøms




MEDIA
Når vi analyserar bilde, kan vi grovt sett seie at vi brukar to lesemåtar: denotasjon og konnotasjon.

Denotasjon(beskriving)
Er ei beskriving/framstelling av Kva du eigenleg ser på bildet utan å freiste å fortolke kva du ser.

Konnotasjon(tolking)
Å konnotere eit bilde vil seie å tolke det du ser ved hjelp av det du elles kan om det du ser (t.d.. symbol, fargar, bildekomposisjon, kunnskapar elles om den tida bildet vart teken i).
Ved å jobbe med desse to analyseteknikkane, vil du stort sett greie å finne meininga(og gleda!) ved eit bilde.
Her er eit framlegg til ein modell du kan analysere bilde etter:

Grunnspørsmål er:
Kven har laga bildet(fotografert, teikna eller måla det)? Når vart det laga? Kva veit du om sendaren(bildeskaparen)? Kva slags bilde er det? Beskriv det kort.

Denotasjon: Kva ser du på bildet? Beskriv det kort.

Konnotasjon: Kva fortel bildet? Kvifor vart det laga? Kva for verkemedel vert nytta for å få fram bodskapen? Kan det setjast inn i en serskild kulturell og samfunnstilknytta samanheng? Kven trur du bildet er meint for?

Avslutning: Korleis opplever du bildet? Tykkjer du at bildet seier det det har på hjartet på ein overtydande måte? 




Tekst: Høgskolen i Oslo  (http://www.lu.hio.no/ALU/elarena/ressurser/media/fortelle_m_bilde.htm) 31 Oktober 2011
Bilde: Google (http://rosenblumtv.files.wordpress.com/2007/04/travel-journalist.jpg) 1 November 2011

BYGGFAG

Hva er en solfanger? Solfangere består av et ytre gjennomsiktig lokk av for eksempel glass, og en indre del som skal absorbere mest mulig av solstrålene. Absorbatore blir varmet opp, og dette fører til at stråling blir sendt ut igjen. Denne strålingen har imidlertid lengre bølgelende enn den innkommende og kan derfor ikke unnslippe. På denne måten stiger temperaturen, og en oppnår en form for drivhuseffekt. Solfangeren installeres på taket. Varmen fra solen transporteres videre ved hjelp av væske eller gass, og kan brukes til å varme opp vann eller deler av huset.

Hvor mye energi kan et solvarmeanlegg produsere? Et korrekt dimensjonert solvarmeanlegg kan dekke opp til 70% av ditt årlige varmtvannsforbruk på en effektiv måte, uten høyere omkostninger og uten å skade miljøet.

Omkostninger ved et solvarmeanlegg For å beregne prisen på et solvarmeanlegg må man ta høyde for de tekniske komponentene som tilkommer (solfangere, rørsystem, varmtvannsbeholder, kontrollsystem, ekspansjonsbeholder, solvarmeveske, tilbehør) og monteringsomkostningene.

Solvarme krever en spesiell solvarmebeholder. Det kan derfor lønne seg å installere solfangere når du allikevel skal skifte ut din varmtvannsbeholder, eller hvis du skal bygge nytt hus.

Enova har tilskudd ordning hvor en kan søke støtte på inntil 20% av dokumenterte kostnader. (maks kr 10.000,-)

Hvem passer solfangeren for? Solfangere passer primært for familier som …

  • Ønsker en miljøvennlig oppvarmingskilde.
  • Har et totalt energiforbruk over 20.000 kWh per år.
  • Bor i en husstand som bruker mye varmt vann.
  • Er i ferd med å planlegge rehabilitering eller vil bygge nytt.
  • Skal skifte varmtvannsbereder.
  • Ønsker seg et automatisk oppvarmingssystem som krever lite vedlikehold.

Hva slags solfanger skal du velge? ”VELUX Solfangeranlegg” er designet for å passe visuelt sammen med takvinduene fra samme leverandør. Monteringen i taket er av markedets peneste, hvor solfangerne ligger diskret og harmonisk i takflaten.  Solfangeranlegget er konstruert med særlig vekt på design og lang levetid, og inndekningen på taket skjuler alle rørforbindelser.



Tekst: Husredaksjonen (http://www.husredaksjonen.no/hellvikhus/document.aspx?docid=11405) 1. November 2011
Bilde: Google (http://www.adressa.no/multimedia/archive/01011/byggfag_1011786a.jpg) 1. November 2011

FISKERI

Når man ankommer elven og har funnet fluen man vil bruke så er neste steg å finne ut hvordan man skal servere denne fluen for fisken. Skal jeg kaste oppstrøms eller nedstrøms? Stort sett er dette valget allerede tatt da man har plukket ut den type flue man vil fiske med. Hvis dit valg er en type tørrflue eller nymfe som trenger et rent driv ned elven, blir valget å kaste oppstrøms. På den andre siden, har du valgt en flue som trengs å svinges over elven, som for eksempel en streamer, må man kaste nedstrøms. I nesten 98% av tilfellene vi fisker med imitasjoner av insekter bruker man flyteline og dette vil være tilfelle igjennom denne artikkelen.

Så her er vi, med det vanskeligste og vanligste spørsmålet i fluefiske. Hvilken flue skal jeg bruke? Vel, en enkel regel vil være å fiske med tørt, helst finne ut hva slags fluer de tar hvis du ser fisk som er oppe og tar fluer. Derimot blir det noe vanskeligere å finne ut hva man skal bruke hvis man ikke ser noen fisk ta i overflaten eller under. Når dette er tilfelle, trenger vi å fiske med fluer som synker, med andre ord nymfer. Tørrflue når du kan se fisken, nymfer da man ikke ser fisk i overflaten. Men, noen ganger spiser ørreten insekter som ligger rett under overflaten (klekkere) og dette kan missforstås med tørrfluer. Et godt tegn på om fisken tar mat over overflaten er at det gjerne ligger igjen bobler på vannet og fisken lager plaskelyder. Når den tar mat rett under vannskorpa gjøres dette uten å lage en lyd.



Tekst: Fiskersiden (http://www.fiskersiden.no/index.php/artikler-mainmenu-114/orret/231-fluefiske-etter-t) 1. November 2011
Bilde: Google (http://www.fishingfury.com/wp-content/uploads/2011/04/name-that-fish.jpg) 1. November 2011

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar